Jak zamarynować mięso na grilla?
Już wiosną sezon grillowy rozkwita w pełni: Polacy uwielbiają rodzinne przyjęcia na świeżym powietrzu przy grillowanym mięsie i lekkich sałatkach. Często jednak odpowiednie zamarynowanie mięsa tak, by było smaczne i soczyste, może dostarczać wielu problemów.
Jak zamarynować mięso na grilla?
Aby mięso było przepełnione aromatem przypraw i soczyste w środku, marynatę należy stworzyć dzień wcześniej. Najlepiej wykorzystywać do tego celu mięso świeże oraz unikać produktów pakowanych w plastikowe pudełka lub wcześniej rozmrożonych produktów. Marynatę na grilla tworzy się na bazie oleju roślinnego, który ma wyższą temperaturę spalania niż oliwa z oliwek. Dodaje się do niej przyprawy i zioła, czasem inne dodatki, takie jak musztarda, ketchup czy miód. Mięso obtacza się w marynacie, przekłada do głębokiej miski, dokładnie przykrywa folią aluminiową oraz odstawia na minimum 24 godziny do lodówki.
W czym marynować mięso na grilla?
Jeśli chodzi o przyprawy do mięs grillowanych, ogranicza nas jedynie wyobraźnia i upodobania smakowe. Żeberka możemy zamarynować w miodzie i musztardzie, doskonały ziołowy schab z grilla wymaga mieszanki oleju oraz ulubionych przypraw: oregano, ziół prowansalskich czy suszonej bazylii. Drób z grilla doskonale smakuje w ostrym wydaniu przy wykorzystaniu chilli oraz papryki wędzonej. Miłośnicy prostych smaków i aromatu grillowanego mięsa często ograniczają wykorzystanie przypraw, ziół i dodatków do minimum, dzięki czemu podczas obróbki termicznej wydobywa się smak wieprzowiny lub wołowych steków.
Artykuł powstał dzięki Helena Park Świdwin
Najnowsze komentarze